Predstavnici UPIP-a Žepče na tematskoj sjednici sa Premijerom Vlade FBiH i njegovim suradnicima

  • utorak, 22 Septembar 2015 12:27
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 1008 puta

Udruženje poslodavaca FBiH organiziralo je sastanak privrednika sa novoizabranim premijerom Federacije BiH kako bi ukazali na brojne probleme u poslovanju i dali svojih 10 preporuka kako poboljšati poslovno okruženje u BiH. Privrednici u prvom redu očekuju smanjenje doprinosa na plaće, ravnopravan odnos na tenderima sa stranim firmama i skraćivanje procedura za otvaranje firmi. Predstavnici Vlade već su napravili neke korake u tom pravcu, kaže premijer. Otvoriti privatnu firmu u BiH prava je hrabrost i igra strpljenja budući da je samo za registraciju firme potrebno šest mjeseci.
Poslovanje je sizifov posao, naplata slaba, sudstvo sporo, a i zakoni koji imaju dobru osnovu rijetko se primjenjuju. Tako biznismeni u BiH opisuju poslovanje.

Komentari poslodavaca su se odnosili na: Zakon o radu FBiH; Tenderskim procedurama javnih nabavki; Načinima rasterećenja privrede kroz smanjenje poreza i doprinosa na plate; Smanjenje javne uprave i smanjenje opterećenja kroz troškove koji se nameću u javnoj upravi i usmjeravanje tih sredstava prema određenim projektima koje će omogućavati zapošljavanje; Hitno zaustavljanje tužbi po osnovu kolektivnih ugovora jer to dovodi u još teži položaj budžete svih nivoa vlasti; Smanjenje procedura kad je u pitanju pokretanje biznisa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže kako je već poduzeo određene korake kako bi zahtjeve poslodavaca koji su sadržani i u njegovom planu rada realizirao. ''Prvi korak je formiranje radne skupine, te da se zaduži Ministarstvo financija da napravi prijedlog za smanjenje poreza na dohodak. Zatim registracija poljoprivrednih domaćinstava kako bismo napravili pravni obuhvat bilo kroz mikro preduzeća ili preduzeća za vlastite potrebe i omogućili ljudima da konzumiraju socijalno osiguranje koje sad imaju preko biroa i omogućili im da mogu po povlaštenim stopama sebi uplaćivati penziono. Treća mjera je socijalno plaćanje struje, da oni koji imaju manje plaćaju jeftiniju struju, a oni koji imaju više skuplju''.
Ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako je odlučan poduzeti sve što je moguće da privrednicima olakša poslovanje. ''Prije svega olakšati registraciju i smanjiti obaveze za one zanate i obrte ili mali i srednji biznis gdje se ne može obezbijediti odgovarajuća profitabilnost upravo zbog visokih doprinosa i poreza. Naš osnovni cilj je da barem na 50 posto smanjimo poreze i doprinose. Istovremeno moramo pronaći alternativne prihode i napraviti uštede.

Privrednici u BiH su napomenuli da je vremena malo, da se svake godine zbog otežanog poslovanja ugasi stotine firmi, te da treba voditi računa i o tome da za krpljenje budžeta nije rješenje novo zaduživanje kod međunarodnih financijskih institucija nego uspostavljanje sistema koji će smanjiti korupciju i sivu ekonomiju i na taj način omogućiti veći priliv novca u budžete.

Ocijeni
(0 glasova)
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo