Održan 6. sastanak Upravnog odbora „Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK

  • utorak, 22 Septembar 2015 12:52
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 1126 puta

Dana 12.06.2015. godine (petak) u Maglaju je održan šesti sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK. Domaćin ovog sastanka bilo je novoformirano „Udruženje poslodavaca maglaj“. Sastanku Upravnog odbora Saveza je, pored predstavnika općinskih udruženja poslodavaca sa područja ZDK i članova Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Maglaj prisustvovao i u diskusiji aktivno učestvovao gdin. Zvonimir Anđelić, Ministar privrede u Vladi ZDK. Osnovna tema na ovom sastanku Upravnog odbora bio je novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH. Zaključeno je da:
- Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH je neprofesionalno sačinjen i nije u skladu sa praksom zemalja Evropske unije i praksom zemalja iz okruženja u oblasti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
- Pravilnik neosnovano nameće ogromne nove namete za privrednike i to samo u jednom dijelu naše zemlje, samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.
- Pravilnik je izrađen tendenciozno, kako bi se izmislilo tržište za kompanije ovlaštene da vrše poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH.

U skladu sa ovim zaključcima Upravni odbor Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK zahtjeva:
- Od Vlade FBIH, a naročito od Ministarstva zdravstva FBIH, da po hitnom postupku novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH stavi van snage;
- Da se preispita odgovornost svih osoba koje su učestvovale u donošenju ovog Pravilnika;
- Da se ova oblast nanovo uredi podzakonskim aktima u skladu sa evropskom praksom i praksom zemalja iz okruženja u ovoj oblasti.

Ministar privrede u Vladi ZDK, gdin Zvonimir Anđelić, obećao je s tim u vezi, da će ispitati koje su mogućnosti da  ministarstvo za privredu ZDK pomogne u rješavanje ovog pitanja.U najkraćem roku će i aktuelni ministar zdravstva ZDK biti upoznat sa finansijskim opterećenjima kojima su privrednici izloženi primjenom novog Pravilnika o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH. Razgovor sa Ministrom bio je vrlo konstruktivan, a dogovoreni su i neki oblici buduće suradnje.

Ocijeni
(0 glasova)
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo